TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag voor de vierde dag op rij lager gesloten. Zware koersverliezen van het Japanse mobieletelefoniebedrijf Softbank en retailer Fast Retailing wogen op de Japanse beurs.

Daarnaast bleven beleggers voorzichtig in afwachting van Chinese handelsdata, die in het weekend bekend worden gemaakt. De Nikkei eindigde 0,2 procent lager op 8534,12 punten. De Japanse hoofdgraadmeter verloor deze week 3,7 procent.

Softbank ging 16,9 procent onderuit. Het bedrijf bevestigde gesprekken te voeren over het nemen van een controlerend belang in zijn Amerikaanse branchegenoot Sprint Nextel. Ook werd gespeculeerd dat Softbank via Sprint andere bedrijven wil overnemen. Beleggers vrezen dat de expansie te duur zal zijn en geen synergievoordelen zal opleveren.

Resultaten

Fast Retailing zakte bijna 10 procent. De uitbater van de kledingketen Uniqlo bracht tegenvallende jaarresultaten naar buiten. Ook viel de winstverwachting voor het lopende boekjaar tegen.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,5 procent hoger in de middaghandel. In Seoul bleef de Kospi onveranderd. De All Ordinaries in Sydney won 0,1 procent. Billabong verloor 17 procent nadat het investeringsbedrijf TPG zijn bod op de Australische surfkledingmaker had ingetrokken.