AMSTERDAM - De Europese beurzen zetten vrijdag, na een onderbreking van 1 dag, hun daling voort. De eerste drie dagen van de week gingen de beurzen ook al achteruit.

De vrees voor een zwak cijferseizoen zorgde voor terughoudendheid onder beleggers. Gunstige cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen konden daar geen verandering in brengen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent (1,60 punten) lager op 327,95 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent (1,83 punten) tot 525,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,6 en 0,7 procent.

Aan het einde van de handel werd bekend dat de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan, in oktober onverwachts steeg, van 78,3 naar 83,1. Desondanks daalden ook de Amerikaanse beurzen, vooral door verliezen bij de bankaandelen.

Recordwinst

De banken JPMorgan Chase en Wells Fargo presenteerden vrijdag beide een recordwinst, maar beleggers maakten zich zorgen over de tegenvallende omzet bij Wells Fargo. Dat aandeel leverde in New York 3,5 procent in. JPMorgan daalde 1,2 procent.

In Parijs steeg PSA Peugeot Citroën met 1,8 procent, nadat er berichten naar buiten waren gekomen over een mogelijke samenwerking met General Motors.

AkzoNobel

In Amsterdam was verffabrikant AkzoNobel veruit de grootste daler in de AEX met een min van 6,1 procent. Beleggers, die wachten op de nieuwe strategieplannen van het bedrijf, waren teleurgesteld dat bestuursvoorzitter Ton Büchner langer afwezig blijft vanwege oververmoeidheid. Volgens analisten is de kans groot dat de topman uiteindelijk zal moeten worden vervangen.

Chipmachinemaker ASML leverde 0,9 procent in. Een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipfabrikant AMD zette het aandeel onder druk. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 1,2 procent.

De euro was 1,2945 dollar waard, tegen 1,2928 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,71 dollar per vat en Brentolie zakte 1,1 procent tot 114,43 dollar per vat. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde olievraag de komende 5 jaar minder sterk stijgen, onder meer vanwege de tragere economische groei.