Pessimisme Alcoa zet beurzen VS lager

NEW YORK - Amerikaanse beleggers zijn geschrokken van slechte prognoses van aluminiumproducent Alcoa.

Het bedrijf liet weten flink last te hebben van de afvlakkende groei van de wereldeconomie. Op de aandelenmarkten in New York leidde dat woensdag tot verliezen.

De leidende Dow-Jonesindex stond in de middaghandel op 13.377,19 punten, een verlies van 0,7 procent. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,6 procent omlaag tot 1433,50 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq moest 0,4 procent terug en stond op 3051,59 punten.

De resultaten die Alcoa dinsdag nabeurs publiceerde, waren wat beter dan verwacht. De sombere vooruitzichten bepaalden echter de stemming bij beleggers. Het aandeel zakte 4,8 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Chevron

Chevron, eveneens een Dow-fonds, moest 4,4 procent inleveren na een winstwaarschuwing. Het olieconcern liet weten dat de winst in het derde kwartaal ''aanmerkelijk lager'' zal zijn dan in het tweede. Dat komt vooral door de gevolgen van de orkaan Isaac en een brand in een raffinaderij.

Fastfoodbedrijf Yum Brands, bekend van onder meer Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut, was juist wel in trek. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar en werd beloond met een koerssprong van 8,6 procent. In het kielzog van zijn concurrent steeg McDonald's 0,9 procent.

Uitblinker onder de hoofdfondsen in New York was Wal-Mart. Het detailhandelsconcern liet investeerders weten dat de vooruitzichten uitstekend zijn. Het bedrijf wint in vrijwel iedere markt waarin het actief is marktaandeel, aldus topman Mike Duke. Wal-Mart steeg 3,2 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie