Fusiegesprekken EADS en BAE afgebroken

LONDEN - De onderhandelingen over een fusie van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS met het Britse defensiebedrijf BAE Systems zijn afgebroken. Dat maakte BAE woensdag bekend.

Volgens BAE konden de betrokken regeringen het niet eens worden over de voorwaarden van de fusie en zijn de belangen van de betrokken overheden in strijd met elkaar. Het is daarom in het belang van beide bedrijven en hun aandeelhouders dat de onderhandelingen worden beëindigd, aldus BAE.

BAE en EADS voerden sinds september gesprekken over een fusie. Die combinatie ter waarde van 31,6 miljard euro en een omzet van 72 miljard euro zou leiden tot 's werelds grootste luchtvaart- en defensieconcern met circa 220.000 werknemers. EADS is het moederconcern van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus.

Naar verluidt heeft Duitsland zich verzet tegen de fusie. Duitsland heeft net als Frankrijk een belang in EADS. Groot-Brittannië is betrokken bij BAE. Die partijen konden het niet eens worden over hoe die staatsbelangen in het fusiebedrijf eruit zouden moeten zien.

Bezwaar aandeelhouders

Belangrijke aandeelhouders van EADS en BAE hebben de afgelopen tijd ook bezwaren gemaakt tegen een samengaan van de ondernemingen. Zij konden geen voordelen zien in een combinatie van BAE en EADS.

EADS-topman Tom Enders liet weten teleurgesteld te zijn dat de onderhandelingen zijn afgebroken, maar is wel blij het te hebben geprobeerd. Topman Ian King van BAE zei ontgoocheld te zijn dat de fusie is afgeblazen.

EADS en BAE hadden tot 18.00 uur woensdagmiddag om met extra informatie over de voorgenomen fusie naar buiten te komen, uitstel te vragen of de transactie helemaal af te blazen.

Op de beurs in Parijs werd het nieuws goed ontvangen. Het aandeel EADS steeg 3,8 procent. In Londen ging BAE echter licht omlaag.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie