Oliereus Chevron verwacht forse winstdaling

SAN RAMON - Chevron verwacht een ,,substantiële'' winstdaling in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal.

De olie- en gasproductie stond onder druk door orkanen en onderhoud en een belangrijk onderdeel van een van de raffinaderijen werd verwoest door een brand. Dat maakte het tweede olieconcern van de Verenigde Staten achter ExxonMobil woensdag bekend.

Begin augustus werd de zogeheten crude distillation unit (cdu), de eerste stap in de verwerking van ruwe olie, van de raffinaderij in het Californische Richmond getroffen door een brand. De cdu zal de rest van dit jaar buiten werking zijn. Door het wegvallen van de productie is de levering van motorolie in de staat Californië gehalveerd.

Orkaan Isaac

Chevron sloot, net als de meeste andere olieconcerns, zijn platformen in de Golf van Mexico in verband met orkaan Isaac. De olie- en gasproductie in juli en augustus lag gemiddeld op 640.000 vaten per dag in vergelijking met een gemiddelde van 659.000 vaten per dag in het hele tweede kwartaal.

De olieprijs bood Chevron geen soelaas voor de lagere productie. De prijs van Brentolie lag 2 dollar lager per vat dan een jaar eerder en steeg slechts 1 dollar ten opzichte van het tweede kwartaal.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie