Microsoft mikt op apparaten en diensten

SEATTLE - Microsoft wil zijn aandacht in de toekomst vooral op hardware en online diensten gaan richten.

Dat schrijft topman Steve Ballmer woensdag in een brief aan de aandeelhouders. Uiteindelijk wil het concern misschien ook zelf telefoons gaan maken.

De ambitie van Microsoft komt dicht bij de strategie van zijn aartsrivaal Apple, dat zich laat voorstaan op de nauwe integratie van software en hardware.

Ballmer wil dat het concern blijft werken met traditionele hardwarepartners zoals Dell, Samsung en HTC, maar hij maakt duidelijk dat de rol van Microsoft in dit zogenoemde ecosysteem verandert.

Belangrijke verschuiving

Hoewel Microsoft al geld verdient aan online diensten en hardware, zoals spelletjescomputer Xbox, suggereert het concern nu dat het versneld afstand doet van het traditionele verdienmodel van de verkoop van geïnstalleerde software. ''Dit is een belangrijke verschuiving, zowel in wat we doen als hoe we onszelf zien'', aldus de topman.

Uit de jaarlijkse melding aan aandeelhouders bleek dat Ballmer, die Microsoft sinds 2000 leidt, het afgelopen (gebroken) boekjaar een lagere bonus kreeg dan vorig jaar.

Hij kreeg 620.000 dollar, 9 procent minder dan een jaar geleden. Het is het derde jaar op rij dat Ballmer niet zijn maximale bonus krijgt.

Keuzescherm

Het feit dat het Microsoft nog niet is gelukt om klanten in Europa een keuzescherm te bieden voor internetbrowsers, droeg bij aan de lagere bonus.

Microsoft moet van de Europese Commissie keuze bieden tussen internetbrowsers en riskeert nu een fikse boete.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie