Toyota en Honda hard geraakt door ruzie met China

AMSTERDAM - Toyota en Honda hebben in september in China bijna de helft minder auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat maakten beide Japanse automakers dinsdag bekend. Oorzaak is het conflict tussen China en Japan over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Veel Chinezen kopen daarom geen Japanse producten meer.

De verkopen van Toyota daalden met bijna vijftig procent naar iets meer dan 44 duizend auto's. Honda verkocht ruim veertig procent minder auto's. Eerder meldde Nissan al ruim een derde minder nieuwe auto's te hebben verkocht. Mitsubishi verkocht zelfs 63 procent minder.

Zakenbank JP Morgan stelt in een dinsdag gepubliceerd rapport dat de verkopen van Japanse auto's in China van oktober tot december zelfs met zeventig procent gaan dalen als er geen oplossing voor het conflict wordt gevonden. De export van Japanse elektronica zou met veertig procent teruglopen.

Het conflict met China kost Japan zo 0,8 procentpunt aan economische groei. Daardoor zou het land in een economische krimp belanden.

Lees meer over:
Tip de redactie