AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten maakten zich maandag zorgen over de winstgevendheid van het bedrijfsleven op het continent.

Uitzender Michael Page gaf een winstwaarschuwing op de vooravond van het cijferseizoen, dat op het Damrak volgende week woensdag wordt afgetrapt door chipmachinefabrikant ASML.

Ook waren er zorgen over een sterker dan verwachte terugval van de Chinese economie. Maandag verlaagde de Wereldbank de groeiverwachtingen voor opkomende landen in de regio Asia Pacific.

De Wereldbank voorziet het risico dat de Chinese economie meer afkoelt en dat het lagere groeitempo langer aanhoudt dan marktvorsers op dit moment voorzien. Andere landen waarover de geldschieter zich zorgen maakt zijn Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand, Cambodja en Mongolië.

De AEX-index sloot 0,9 procent lager op 329,57 punten, de MidKap moest 0,3 procent terug tot 532,67 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren beide 1,5 procent, terwijl de FTSE in Londen het verlies wist te beperken tot 0,5 procent.

Michael Page

Michael Page waarschuwde dat de winst dit jaar onder de marktverwachtingen zal uitkomen. Het concern heeft last van een snel slinkende financiële sector, waaruit 40 procent van de winst wordt gehaald.

Vooral in de grootste regio van Michael Page, Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde de winst hard, met 16 procent in het derde kwartaal. Het bedrijf stelde verder ervan uit te gaan dat de omstandigheden in de nabije toekomst zwak zullen blijven.

De onheilstijding van Michael Page bezorgde Randstad een flinke tik. De Nederlandse uitzender was met een koersverlies van ruim 3 procent de sterkste daler in de AEX na roestvrijstaalproducent Aperam (min 3,5 procent).

ING

Ook het merendeel van de financiële sector had het zwaar te verduren. In Amsterdam verloren Aegon en ING tot 2,3 procent. Buitenlandse branchegenoten als Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank en Société Générale leverden tussen 1,8 en 3 procent in.

Air France-KLM zakte 0,9 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gaat een partnerschap aan met het Arabische Etihad Airways en de Duitse prijsvechter Air Berlin.

De euro noteerde 1,2970 dollar tegen 1,3055 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.