AMERSFOORT - Nutreco heeft 75 procent van de aandelen overgenomen van Gisis, het visvoerbedrijf van Expalsa Group. Dat werd maandag bekendgemaakt. De overnamesom bedraagt zo'n 78 miljoen euro.

Naar eigen zeggen behoort Nutreco door de overname tot de wereldwijde top 3 van garnalenvoerproducenten. ''De acquisitie zal onmiddellijk bijdragen aan de winstgevendheid'', aldus het concern.

Gisis heeft twee productiefaciliteiten in Guayaquil, Ecuador en ongeveer 400 medewerkers in dienst. Het bedrijf produceerde in 2011 zo'n 200.000 ton garnalenvoer en visvoer en 70.000 ton overig voer, waaronder 50.000 ton voer voor pluimvee.

De omvang van de garnalenvoermarkt in Ecuador was vorig jaar zo'n 350.000 ton. Na China en Thailand is het Zuid-Amerikaanse land de grootste garnalenvoerproducent ter wereld.

Onderdeel van de acquisitie van Gisis is een samenwerking met Regal Springs in Honduras, waar op dit moment een productielocatie voor visvoer wordt gebouwd. Regal Springs is een tilapiakweker uit Indonesië die actief is in Mexico en Honduras.