AMSTERDAM - De Europese schuldencrisis bepaalde de afgelopen weken de internationale beurshandel.

De koersen zijn aardig opgelopen doordat beleggers meer vertrouwen hebben in een goede afloop. Vanaf deze week moet echter blijken hoe bedrijven zich door het financiële tumult heen slaan.

Analisten zien weinig reden tot optimisme. Zij wijzen erop dat de winstprognoses die ondernemingen zelf hebben gegeven voor het afgelopen kwartaal, de slechtste zijn in 11 jaar tijd. Ook recent gepubliceerde macro-economische cijfers, met name over de industrie, wijzen op een zeer lastig kwartaal.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa opent dinsdag nabeurs het nieuwe kwartaalcijferseizoen, dat overigens in Nederland pas een week later op gang komt. Verwacht wordt dat het concern de afgelopen periode quitte heeft gedraaid, waar het een jaar eerder nog winst boekte.

Vrijdag openen de financiële giganten JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken over het derde kwartaal. Uit hun cijfers zal moeten blijken hoe de Amerikaanse banken zich staande houden in de financiële storm die met name aan de overzijde van de Atlantische Oceaan woedt.

Financiën

Verder komen maandag de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen. Een besluit over een nieuwe miljardenlening aan Griekenland, op dit moment een van de heetste hangijzers, wordt niet verwacht. Het land is nog in gesprek met zijn geldschieters over extra bezuinigingen die daarvoor nodig zijn.

Ook zullen de ogen gericht blijven op Spanje. Van dat land wordt nog steeds verwacht wordt dat het op korte termijn formeel om steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal vragen. Die hulp heeft het land waarschijnlijk nodig om noodlijdende banken overeind te houden.