ABU DHABI - De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft in het derde kwartaal een omzet van 1,3 miljard dollar behaald, zo meldde het bedrijf zondag.

Dat betekent een toename van de opbrengsten met bijna een vijfde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De omzetgroei is deels toe te schrijven aan een toename van het aantal passagiers dankzij meer samenwerking met andere luchtvaarders. Het bedrijf heeft onder meer Aer Lingus uit Ierland en Air Berlin uit Duitsland als partners, en praat momenteel ook met Air France-KLM over samenwerking.

De omzet uit samenwerkingsverbanden steeg in het derde kwartaal met ruim de helft tot 182 miljoen dollar. In totaal heeft Etihad 38 partners waarmee het 315 bestemmingen kan aanbieden. Geen enkele andere luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten heeft zo'n uitgebreid netwerk, stelt het bedrijf.

Air Berlin

Vooral de samenwerking met prijsvechter Air Berlin, waarin Etihad een belang van bijna 30 procent heeft, blijkt vruchtbaar. Die leverde het bedrijf in de eerste 9 maanden van het jaar 51 miljoen dollar aan omzet op. Dat is al meer dan waar het bedrijf voor heel 2012 op had gerekend.

Air France-KLM en Etihad meldden dit voorjaar dat zij in gesprek zijn over een mogelijk bondgenootschap. KLM-topman Peter Hartman zei vorige maand dat die onderhandelingen vorderen, maar kon nog niet aangeven hoe een eventuele samenwerking er precies uit komt te zien. Etihad-topman James Hogan pleitte afgelopen week in een kranteninterview voor een alliantie tussen dochter Air Berlin en de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.