AMSTERDAM – Britse parlementariërs van de conservatieve partij zijn in opstand gekomen tegen de voorgenomen fusie van het Britse defensiebedrijf BAE Systems en EADS, het moederbedrijf van vliegtuigfabrikant Airbus.

Dat meldt de Financial Times vrijdag. Meer dan 40 politici hebben een brief gestuurd naar minister-president David Cameron waarin zij zich bezorgd tonen over de nationale veiligheid wanneer zo’n belangrijk defensiebedrijf in buitenlandse handen zou vallen.

Ook oud-minister en Labour-politicus Alistair Darling doet een duit in het zakje. Groot-Brittannië moet een aandeel houden in het fusiebedrijf, net als Duitsland en Frankrijk, zo zei hij.

Het Duitse blad Der Spiegel meldde onlangs dat Frankrijk en Duitsland elk een belang van 9 procent in het fusiebedrijf zouden willen behouden.

BAE Systems en het Frans-Duits-Spaanse EADS hebben afgesproken op 10 oktober met extra informatie over de beoogde fusie naar buiten te komen. De onderhandelingen liggen op koers om die deadline te halen, aldus EADS.

Samen zouden de twee concerns wereldleider op het gebied van lucht- en ruimtevaart en defensie kunnen worden. BAE zou in het nieuwe bedrijf een belang van 40 procent krijgen en EADS een belang van 60 procent.

Volgens een analyse vrijdag van Der Spiegel is de toekomst van de fusie door het recente politiek geharrewar uiterst onzeker geworden.