NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen lieten vrijdag een verdeeld beeld zien.

Aanvankelijk stegen de koersen na een beter dan verwacht werkloosheidscijfer, maar zenuwen bij beleggers over het naderende kwartaalcijferseizoen leidden in de middaghandel tot winstnemingen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 13.610,15 punten. Eerder op de dag had de hoofdgraadmeter nog de hoogste stand in bijna 5 jaar bereikt.

De S&P 500 daalde een fractie tot 1460,93 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 3136,19 punten.

Werkeloosheid

Voorbeurs werd bekend dat de Amerikaanse werkloosheid vorige maand is gedaald van 8,1 naar 7,8 procent, terwijl economen juist op een lichte stijging hadden gerekend. Ook de banengroei viel wat positiever uit dan verwacht. Bovendien werd het cijfer over augustus fors naar boven bijgesteld.

Doe-het-zelfketen Home Depot was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 2,4 procent. Ook vliegtuigbouwer Boeing deed het goed met een koersstijging van 1,4 procent. Onderin waren machinebouwer Caterpillar, softwarereus Microsoft en de banken Citigroup en JPMorgan Chase te vinden, met verliezen van 0,3 tot 0,6 procent.

Zynga

Het aandeel Zynga was een opvallende daler in de Nasdaq. Het bedrijf achter het populaire internetspelletje FarmVille werd bijna 12 procent minder waard na een winstwaarschuwing. Ook Facebook, dat een tiende van zijn omzet haalt uit betalingen door Zynga, kreeg een tik. Het aandeel zakte 4,7 procent.

Zorgen over de wereldeconomie zetten de olieprijzen onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie ging op de termijnmarkt 1,9 procent omlaag tot 89,95 dollar.

Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en ging voor 111,82 dollar per vat van de hand. De euro noteerde 1,3025 dollar, tegen 1,3055 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen.