MUMBAI - Een stroom foutieve orders heeft vrijdag de handel op de belangrijkste effectenbeurs in India korte tijd lamgelegd. De grote hoeveelheid verkooporders zorgden voor een 'flash crash' die de zogeheten Nifty-index in een mum van tijd op een verlies van bijna 16 procent zette.

Volgens de Indiase beursautoriteit kwam die daling doordat een handelaar 59 verkeerde orders met een totale waarde van 125 miljoen dollar plaatste.

Marktpartijen wezen echter ook naar de slechte systemen van het beursbedrijf zelf, aangezien het verlies in de snelle crash bijna twee keer hoger was dan het niveau waarop de handel automatisch had moeten worden stilgelegd.

De handel werd hervat nadat alle foutieve posities waren teruggedraaid. De Nifty eindigde de dag uiteindelijk met een plus van 0,7 procent.

Beurswaarde

De flash crash vaagde in korte tijd 58 miljard dollar aan beurswaarde weg van de 50 toonaangevende Indiase bedrijven die een plek hebben in de Nifty. Het handelshuis dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de fouten, is voorlopig uitgesloten van de beurshandel en zag zijn eigen beurswaarde daardoor kelderen.