MADRID - Spanje heeft donderdag 4 miljard euro opgehaald met leningen van 2 tot 5 jaar. De rente die over de leningen moet worden betaald, kwam in de meeste gevallen aanzienlijk lager uit dan bij vorige vergelijkbare veilingen.

De gemiddelde rente op de 2-jarige lening bedraagt 3,3 procent, tegen 5,2 procent bij de vorige veiling in juli. Over de lening voor 5 jaar moet 4,8 procent rente worden betaald.

In juli moest nog 6,5 procent rente worden geboden om dergelijke leningen aan de man te brengen.

Spanje veilde ook 3-jarige leningen tegen 4 procent. Die rente was vergelijkbaar met de vorige veiling, op 20 september. De rentes op Spaanse staatsleningen zijn behoorlijk gedaald sinds de Europese Centrale Bank (ECB) begin augustus nieuwe maatregelen aankondigde om de financieringskosten van eurolanden met financiële problemen te drukken.

Noodfonds

De ECB gaf daarbij aan kortlopende obligaties van eurolanden op te zullen kopen, onder de voorwaarde dat zij ook in Brussel aankloppen voor steun uit het Europese noodfonds.

Algemeen wordt aangenomen dat Spanje dit in de komende tijd zal doen, waarna de 2- en 3-jarige leningen die donderdag op de markt werden gezet onder het steunprogramma van de ECB zouden vallen.

De totale opbrengst van 4 miljard euro voldeed aan de doelstelling van de Spaanse overheid, die mikte op 3 tot 4 miljard euro. Obligatiedeskundigen spraken dan ook van een succesvolle veiling. Ze wezen er ook op dat de echte test voor Spanje komt als het land weer 10-jarige leningen aan de man wil brengen.

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties stond donderdagochtend op 5,9 procent, tegen gemiddeld 5,8 procent op woensdag.