BERLIJN - Duitsland heeft geen enkel voordeel bij een belang in het bedrijf dat zou ontstaan na de beoogde fusie tussen de luchtvaart- en defensieconcerns EADS en BAE Systems.

Dat zegt de Duitse topman van EADS, Tom Enders, in een donderdag gepubliceerd interview met dagblad Bild.

"Ik zie in de aankoop van een aandelenpakket geen voordeel voor ons land'', zegt Enders. "Dat zou verspilling betekenen van miljarden aan belastinggeld, zonder dat Duitsland daarvoor bijzondere rechten of garanties krijgt.''

Wel bevestigde hij dat de bij de fusie betrokken regeringen een 'gouden aandeel' moeten krijgen waarmee zij een eventuele vijandige overname kunnen blokkeren.

Einde overheidsbemoeienis

Enders riep al eerder op tot een einde aan de overheidsbemoeienis met EADS, waaraan Duitsland en Frankrijk zich als grote aandeelhouders schuldig maken. Al voor zijn aantreden als bestuursvoorzitter in juni kondigde hij aan te willen werken aan een nieuwe eigendomsstructuur waarin minder ruimte zou zijn voor politieke invloed op het moederconcern van onder meer vliegtuigbouwer Airbus.

Vorige maand kondigden EADS en zijn Britse branchegenoot BAE Systems aan te willen praten over een fusie. Daaruit zou de wereldwijde marktleider op het gebied van lucht- en ruimtevaart en defensie kunnen ontstaan, maar dan moeten nog wel wat politieke hordes worden genomen.