AMSTERDAM - Shell is in de nacht van woensdag op donderdag gestart met proefboringen naar olie in de Beaufortzee voor de kust van Alaska. Dat maakte het olieconcern donderdag bekend.

Shell was al bezig met proefboringen in de nabij gelegen Tsjoektsjenzee. Die moesten voortijdig worden beëindigd vanwege slecht weer en problemen met een ondersteuningsschip. De boringen in de Beaufortzee konden pas beginnen nadat het jachtseizoen op walvissen van de Inuït was afgerond.

Zowel in de Beaufort Zee als Tsjoektsjenzee mag Shell alleen beperkte boringen doen tot een diepte van circa vierhonderd meter onder de zeebodem. Shell heeft geen toestemming om dieper te boren naar de lagen die olie bevatten.

Winter

Vanwege de invallende winter heeft Shell nog enkele weken de tijd om te boren in de Beaufortzee. De maatschappij moet dan wachten tot de zomer van 2013 voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Shell is zes jaar bezig geweest en heeft 4,5 miljard dollar geïnvesteerd om te mogen boren in het onherbergzame maar kwetsbare Arctisch gebied.

De boringen van Shell in het kwetsbare noordpoolgebied zijn controversieel. Zo bezette Greenpeace vorige maand tientallen Nederlandse Shell-stations uit protest tegen de boringen.

Ook de topman van het olieconcern Total bekritiseerde Shell vorige week in de Financial Times. Hij vindt de boringen in het noordpoolgebied onverantwoord vanwege de milieurisico's.