AMSTERDAM - De Europese hoofdindices kwamen donderdag amper van hun plaats. Beleggers besloten hun kruit droog te houden met het oog op een rapport over de Amerikaanse banenmarkt dat vrijdag naar buiten komt.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 327,66 punten en de MidKap-index steeg 0,7 procent tot 528,80 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 0,2 en 0,1 procent, terwijl de FTSE in Londen een fractie (2 punten) steeg.

Halverwege de middaghandel maakte de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentebesluit bekend maar dat had amper effect op de handel.

Het belangrijkste rentetarief werd gehandhaafd op 0,75 procent. In een toelichting zei ECB-president Mario Draghi wel dat de centrale bank klaarstaat om zwakke eurolanden te helpen. Die landen moeten wel eerst steun aanvragen bij het Europese noodfonds en zich houden aan alle eisen die aan die hulp worden gekoppeld.

Euro

Draghi had met zijn toelichting wel effect op de euro, die in de loop van de middag 1,30 dollar waard werd, de hoogste stand sinds 21 september. Bij het slot van de beurzen was de eenheidsmunt iets minder waard: 1,2995 dollar.

Ondanks de geringe uitslagen van de graadmeters, waren er enkele fondsen die relatief grote koersbewegingen lieten zien. Zo verloor telecomconcern KPN 2,9 procent na een afwaardering door effectenhuis Kepler en leverde dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore 2,2 procent in vanwege aanhoudende problemen rond een project in Noorwegen.

Imtech

Imtech was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 2 procent. De technisch dienstverlener sloot een 10-jarig contract met vliegtuigfabrikant Airbus om de lak van vliegtuigen te drogen.

Vrijdag komt halverwege de Europese middag een belangrijk Amerikaans cijfer naar buiten. Het gaat om de banengroei, exclusief de agrarische sector, in september. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 113.000 arbeidsplaatsen.

Volgende week dinsdag trapt aluminiumproducent Alcoa traditioneel het zogeheten cijferseizoen af. Dan zal blijken wat het effect is van de afkoelende wereldeconomie op de vraag naar grondstoffen.