GOUDA - Technisch dienstverlener Imtech gaat voor 10 jaar een exclusieve samenwerking aan met de Europese vliegtuigfabrikant Airbus om de lak van diverse vliegtuigtypen sneller te laten drogen.

Daardoor kan de productietijd flink worden verkort en kan energie worden bespaard. Dat liet Imtech donderdag weten zonder financiële details te geven.

De nieuwe droogtechnologie van Imtech zal wereldwijd worden ingevoerd in de drooghallen van Airbus. Dankzij die technologie kunnen verschillende vliegtuigtypen twee keer zo snel worden gedroogd.

Ook is er een energiebesparing van 45 procent op warmte en 50 procent besparing op elektriciteit. Daardoor neemt de CO2-uitstoot met de helft af. Naast het voorzien van de drooghallen van de techniek zal het bedrijf diensten verlenen en technisch onderhoud plegen.

Drooghoezen

De droogtechniek van Imtech werkt via speciaal ontworpen drooghoezen. Dat zijn met lucht gevulde textielpreparaten die rond vliegtuigen worden geplaatst.

De hete lucht in de hoezen verwarmt de aangebrachte vliegtuiglak gelijkmatig, waardoor het niet langer nodig is hele drooghallen te verwarmen.

SNS Securities schat dat de deal over de lengte van het contract een waarde van minstens 200 miljoen euro zal hebben voor Imtech. Dat kan nog meer worden, afhankelijk van het productievolume van Airbus en het aantal lakfaciliteiten.