FRANKFURT - T-Mobile USA, de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom, fuseert met het eveneens Amerikaanse MetroPCS. Dat maakte het Duitse telefoniebedrijf donderdag bekend. Het had een dag eerder al gemeld dat een dergelijke deal in de maak was.

Deutsche Telekom krijgt een belang van 74 procent in de gefuseerde onderneming, de aandeelhouders van MetroPCS de resterende 26 procent plus 1,5 miljard dollar in contanten. De transactie leidt dit jaar bij Deutsche Telekom tot een eenmalige afschrijving van 7 tot 8 miljard euro.

De beursnotering van het fusiebedrijf stelt Deutsche Telekom in staat zijn belang af te bouwen en zich uiteindelijk terug te trekken van de Amerikaanse markt voor mobiele telefonie. Eerder dacht het bedrijf T-Mobile USA te slijten aan AT&T, maar daar staken de Amerikaanse mededingingsautoriteiten een stokje voor.

T-Mobile USA is de op drie na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. Het bedrijf verliest echter al enkele jaren marktaandeel. Deutsche Telekom kocht T-Mobile USA in 2001 voor 52 miljard dollar. De verkoop aan AT&T had het concern 39 miljard dollar moeten opleveren.