AMSTERDAM - De meeste Europese beurzen wisten woensdag bescheiden winsten te boeken. De stemming werd gesteund door meevallende Amerikaanse macrocijfers.

Zorgen over verslechterende economische omstandigheden in Europa en China hielden echter het optimisme in toom.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent (0,74 punt) hoger op 327,98 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent (0,36 punt) tot 525,28 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,2 en 0,3 procent. Parijs zakte 0,2 procent.

In Madrid daalde de beurs 0,5 procent. De Spaanse premier Mariano Rajoy liet dinsdag weten dat Spanje niet op het punt staat om financiële steun te vragen aan de andere eurolanden. De afgelopen dagen is druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Spanje binnen enkele weken om hulp zal vragen.

Spanje

De vraag is echter volgens sommige marktkenners of een Spaanse steunaanvraag gunstig zal zijn. ''Het risico is dat het de sociale onrust in Spanje en misschien ook in andere landen verergert'', zei analist Nicolas Cheron van FXCM.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex rond het Europese slot 0,4 procent hoger. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten in september met 162.000 banen is toegenomen.

Economen rekenden op een banengroei van 143.000. Ook een cijfer over de Amerikaanse dienstensector in september, dat woensdagmiddag naar buiten kwam, viel mee.

Dienstensector

Eerder op de dag bleek al dat de dienstensector in de eurozone vorige maand opnieuw is gekrompen, mede door een onverwachte terugval in Duitsland. Het lijkt daarmee onvermijdelijk dat de eurozone in het derde kwartaal weer in een recessie is beland.

Cijfers over de Chinese dienstensector lieten woensdag ook geen rooskleurig beeld zien. De inkoopmanagersindex daalde tot het laagste niveau in2 jaar tijd.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,8 procent. SBM Offshore was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent. In de MidKap ging bouwbedrijf BAM opnieuw aan kop met een plus van 3,9 procent na een adviesverhoging door SNS Securities.

In Londen steeg easyJet 3,5 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij verhoogde zijn winstverwachting voor het eind september afgesloten boekjaar.

De euro was 1,2915 dollar waard, tegen 1,2945 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 88,95 dollar per vat. Brentolie zakte 2,5 procent tot 108,75 dollar per vat.