EEMSMOND - In de Eemshaven neemt Vopak woensdag 3 oktober een nieuwe terminal in gebruik voor het opslaan van ‘strategische olievoorraden’ voor Nederland en andere landen in de Europese Unie.

Het gaat om voorraden voor het geval de aanvoer stokt, om wat voor reden dan ook.

''Hoewel de bestaande olievoorraden naar verwachting voldoende zijn om nog een aantal decennia in de wereldvraag naar olie te voorzien, is een onderbreking in de aanvoer niet ondenkbaar. Het risico van zo’n onderbreking en het vrijwel ontbreken van mogelijkheden om gemakkelijk over te schakelen naar alternatieve brandstoffen, leiden tot een voortdurende onzekerheid in de energievoorziening’’, licht een woordvoerster van Vopak toe.

Om die reden is besloten olievoorraden aan te leggen. De twee organen die toezien op die voorraden zijn de Europese Unie en de International Energy Agency.

Strategische voorraden

De landen die lid zijn van een van de twee of van beide zijn verplicht strategische voorraden aan te houden voor tijden van crises. De brandstoffen die nu worden opgeslagen in de 11 nieuwe tanks (660.000 kubieke meter) zijn benzine en diesel, maar het is ook mogelijk ruwe olie in op te slaan.

Vopak maakte de keuze voor de Eemshaven omdat het al decennia lang de haven is voor energiegerelateerde activiteiten. Bovendien bleek uit een studie van het bedrijf dat deze noordelijke haven het meest geschikt was voor strategische opslag in noordwest Europa. De Eemshaven terminal is een joint venture van Vopak en partner NIBC European Infrastructure Fund.