NEW YORK - De beursgraadmeters van Wall Street kwamen dinsdag nauwelijks van hun plaats. Onduidelijkheid over de eventuele aanvraag van Europese steun door Spanje zorgde voor een afwachtende stemming.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen eindigde 0,2 procent lager op 13.482,36 punten. De S&P 500 klom 0,1 procent tot 1445,75 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 3120,04 punten.

Spanje speelde net als in Europa een hoofdrol in de bespiegelingen van beleggers. Maandagavond waren er geruchten dat Spanje klaar zou staan om Europese noodsteun aan te vragen. Dinsdag ontkende de Spaanse premier Mariano Rajoy echter dat de aanvraag aanstaande is.

Beleggers kijken uit naar de aanvraag, omdat die de weg vrijmaakt voor de beloofde steunoperaties van de Europese Centrale Bank. Die zouden de kansen op economisch herstel in Spanje kunnen verbeteren, waardoor de Europese recessie mogelijk minder grote gevolgen heeft voor de Amerikaanse economie.

Boeing

Boeing zakte in de Dow Jones 0,7 procent. De vliegtuigbouwer meldde voorbeurs de verkoop van 60 737-toestellen aan de Braziliaanse prijsvechter Gol.

Het bedrijf kampt echter ook met tegenvallers bij een nog grotere deal in het Midden-Oosten. Daar wil Qatar Airways de bestelde 787 Dreamliners pas afnemen als een recent opgedoken defect aan de motoren is verholpen.

General Motors

Autoproducent General Motors won 2,5 procent. 's Werelds grootste autoconcern zag de verkoop in de VS in september met 29 procent stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar. Concurrent Ford zag de verkoop slechts stabiliseren en leverde 1,4 procent van zijn beurswaarde in.

De aanbieder van mobiele telefonie MetroPCS won bijna 18 procent. Deutsche Telekom onderzoekt de mogelijkheden om zijn Amerikaanse dochter T-Mobile USA met Metro samen te laten gaan in één onderneming, waarvan Deutsche Telekom de meerderheidsaandeelhouder zou worden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,8 procent tot 91,80 dollar. De euro werd dinsdagavond voor 1,2920 dollar verhandeld, tegen 1,2945 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.