TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag nipt lager gesloten. De Nikkei wist het hoofd lange tijd boven water te houden maar zakte richting de slotbel in het rood.

De voortslepende eilandenruzie tussen Japan en China zorgde voor terughoudendheid. China stuurde dinsdag zeker vier patrouilleboten naar de betwiste onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee. De Nikkei eindigde 0,1 procent lager op 8786,05 punten.

De Japanse exportbedrijven stonden wel in de belangstelling dankzij een meevallend cijfer over de Amerikaanse industrie en een verzwakking van de Japanse yen. De technologiebedrijven Sony en Toshiba wonnen 1,2 en 0,8 procent.

Mazda

Autofabrikant Mazda steeg ruim 2 procent. De Japanse aanbieder van mobiele telefonie Softbank klom 2,9 procent nadat het bedrijf had laten weten de kleinere rivaal eAccess over te nemen.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. In Sydney steeg de All Ordinaries 1,1 procent. De Australische centrale bank verlaagde onverwacht de rente met 25 basispunten tot 3,25 procent om de economie te stimuleren.

In Seoul, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, bleef de Kospi onveranderd. De beurzen in Hongkong en Sjanghai waren gesloten vanwege nationale feestdagen.