AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag na een wisselvallige dag met kleine verliezen gesloten. Beleggers hielden zich grotendeels afzijdig in afwachting van duidelijkheid over eventuele Europese steun voor Spanje.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent in de min op 327,24 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 524,92 punten. Londen en Frankfurt sloten 0,2 en 0,3 procent lager dan maandag. In Parijs liep het verlies op tot 0,6 procent. De beurs in Madrid deed het aanzienlijk beter met een plus van 1,1 procent.

Beleggers zijn in afwachting van de alom verwachte aanvraag voor Europese steun vanuit Spanje. Daarmee zou de weg worden vrijgemaakt voor de beloofde steunoperaties van de Europese Centrale bank, die voor rust moeten zorgen op de financiële markten.

Spanje heeft de afgelopen weken veel bezuinigingsmaatregelen aangekondigd en liep daarmee vooruit op de eisen die aan steun kunnen worden gesteld. Volgens ingewijden houdt Duitsland de definitieve aanvraag echter tegen, uit vrees voor verzet vanuit het eigen parlement.

PostNL

In de AEX was PostNL de grote winnaar met een plus van 4,4 procent. Het postbedrijf verhoogt de prijs van postzegels per 1 januari en kan daardoor volgens analisten volgend jaar meer winst boeken dan eerder werd verwacht. De volgers van PostNL zien in de prijsverhoging ook een duidelijk signaal dat de prijzen op de Nederlandse postmarkt normaliseren na een aantal jaren van felle concurrentie.

KPN volgde met een winst van 2,7 procent. Topman Eelco Blok herhaalde dinsdag de belofte dat het telecombedrijf het dividend over 2012 niet verder zal verlagen.

Ajax

Onder de kleine fondsen zakte Ajax bijna 5 procent. Financieel directeur Jeroen Slop liet in een interview met het Financieele Dagblad weten dat hij nu meer mogelijkheden ziet voor de voetbalclub om de beurs te verlaten dan 4 jaar geleden.

De euro was dinsdag aan het einde van de Europese beursdag 1,2945 dollar waard, tegen 1,2910 dollar bij het slot van de beurzen maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,3 procent tot 92,25 dollar per vat. Brentolie werd met 111,80 dollar per vat 0,4 procent goedkoper.