AMSTERDAM - ING legt per 1 oktober alle activiteiten stil die te maken hebben met de beurshandel en advisering van bedrijven in Oost-Europa.

De advisering aan bedrijven in de regio wordt ingekrompen en op een andere manier georganiseerd. Dat heeft een woordvoerster van de bank maandag laten weten. Het gaat om de activiteiten in Rusland, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. In Polen blijft ING nog wel in die sector actief, evenals in de Benelux.

De maatregel is ingegeven door de slechte economische omstandigheden, aldus de woordvoerster. ''Het gaat om de lengte en impact van de economische situatie.''

Als gevolg van de beslissing vervallen 100 banen die te maken hebben met aandelenresearch, waarvan ongeveer 40 in Londen. Bij de afdeling corporate finance, die zich onder meer bezighoudt met bedrijfsadvisering, worden nog eens 30 banen geschrapt. Ook daar zal de grootste pijn in Londen worden gevoeld.

Benelux

ING gaat nu de focus nog meer leggen op de Benelux. Volgens de zegsvrouw hebben de maatregelen rond Oost-Europa ''een zeer beperkte'' impact op Nederland. ''Er zijn wel gevolgen, maar over de precieze omvang daarvan is nog niets te zeggen. Wellicht dat er gevolgen zijn voor enkele ondersteunende functies.''

Oost-Europa blijft voor ING nog wel een belangrijke markt. De bank blijft actief op de financiële markten in de regio, onder meer in het betaalverkeer en in de kredietverstrekking (onder meer structured finance).