NEW YORK - De hoofdgraadmeters op Wall Street zijn de handel in het vierde kwartaal met bescheiden winsten begonnen.

Een meevallend cijfer over de Amerikaanse economie stuwde de koersen. Alleen technologiebeurs Nasdaq bleef achter door negatief bedrijfsnieuws. Een toespraak van Fed-president Ben Bernanke maakte geen grote indruk op de handel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 13.515,11 punten. De S&P 500-index eindigde 0,3 procent hoger op 1444,49 punten. De Nasdaq noteerde een verlies van 0,1 procent op 3113,53 punten.

De handel kreeg in de ochtend een oppepper door een sterk meevallend cijfer over de industriële bedrijvigheid. De inkoopmanagersindex van brancheorganisatie ISM steeg van 49,6 in oktober naar 51,5 in september. Een score hoger dan 50 duidt op groei in de industriële sector.

Psychologisch 

''In getallen is dit geen grote sprong, maar het is het verschil tussen krimp en groei. Dus psychologisch is dit belangrijk'', aldus een Amerikaanse analist. ''De Amerikaanse economie groeit langzaam, maar de economie groeit wel'', verwoordde een andere analist het gevoel.

Het goede nieuws bracht echter geen euforische reactie op de beurs teweeg, waardoor analisten ook concludeerden dat de markt moe is na de sterke stijgingen in de afgelopen maanden en dat nu ''zelfs goed nieuws niet goed genoeg is''. Er zou een stevige correctie kunnen komen, somberden enkele marktvorsers.

Later deze week liggen meer cijfers over de economie in het verschiet. De focus van de Amerikaanse aandelenmarkten is vooral gericht op het maandelijkse banenrapport dat vrijdag naar buiten komt. Investeerders hopen dat het banencijfer meer duidelijkheid verschaft over de stand van de economie.

Nasdaq

De Nasdaq werd maandag in het rood gedrukt door winkelketen Gordmans Stores dat een winstwaarschuwing naar buiten bracht. Het aandeel verloor ruim 23 procent. Producent van technisch keramiek Ceradyne maakte maandag juist een reuzesprong omhoog van 43 procent nadat bekend werd dat het Amerikaanse industriële concern 3M het bedrijf wil overnemen.

De Dow-Jonesindex werd maandag vooral geholpen door grote bedrijven zoals General Electric dat er 0,8 procent bijkreeg en IBM, met een winst van 1,5 procent.

De euro noteerde 1,2890 dollar tegen 1,2910 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 92,29 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 112,11 dollar.