LUXEMBURG - Staalconcern ArcelorMittal legt de hoogovens bij de staalfabriek in het Franse Florange definitief stil. De afwerkingsactiviteiten bij Florange gaan nog wel door. Dat maakte ArcelorMittal maandag bekend.

Door de ingreep worden 629 werknemers bij de staalfabriek geraakt. ArcelorMittal heeft de Franse overheid wel de mogelijkheid geboden de komende 60 dagen een koper voor de hoogovens te zoeken.

Volgens ArcelorMittal is de sluiting van de hoogovens in het noordoostelijk gelegen Florange noodzakelijk vanwege de sterk afgenomen vraag naar staal in Europa. Die ligt een kwart onder het niveau van 2007, aldus het concern. Er is bovendien geen zicht op spoedige verbetering in de Europese staalmarkt.

ArcelorMittal had de hoogovens van Florange al 14 maanden geleden stilgelegd vanwege de sterk gedaalde vraag. In 2009 sloot ArcelorMittal ook al de fabriek van Gandrange. De noordoostelijke regio Lotharingen was ooit bezaaid met staalfabrieken. Daar bleef tot dusver alleen Florange van over.

François Hollande

De sluiting van de hoogovens is pijnlijk voor president François Hollande. Die had vorige week nog een ontmoeting met de topman van ArcelorMittal om te praten over de toekomst van Florange. Hollande wilde juist voorkomen dat de hoogovens zouden sluiten. Hij had in de verkiezingscampagne beloofd alles te zullen doen om sluitingen van fabrieken tegen te gaan.

Werknemers van Florange hielden maandag acties bij de fabriek. De vakbonden willen dat de Franse overheid de staalsector nationaliseert.

ArcelorMittal gaf aan wel door te gaan met het afwerken van staal bij Florange. Hierdoor blijven nog ruim 2000 banen bestaan.