BORN - Het Eindhovense bedrijf VDL neemt NedCar over. De contracten zijn getekend, maakte VDL maandagochtend bekend.

Daarmee komt een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van NedCar. De Limburgse autofabriek kan met de deal vanaf medio 2014 Mini's voor BMW, de eerste klant van het bedrijf, gaan bouwen. Op termijn zijn de banen van de 1500 medewerkers gegarandeerd.

''De VDL Groep wil met deze overname haar positie op de internationale automotive markt verder versterken. Per 1 januari 2013 wordt het bedrijf een onafhankelijk autoproducent en zal onder de naam VDL NedCar in opdracht van derden auto’s gaan produceren'', laat de onderneming weten.

Mini

Na het ombouwen van de productielijnen, zal vanaf de tweede helft van 2014 in Born de Mini gemaakt worden.

De overdracht van de aandelen van Mitsubishi naar VDL zal in december plaatsvinden.

NedCar is de enige grote autofabriek in Nederland. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie van circa 200.000 auto’s per jaar, op basis van twee ploegendiensten.

Droomscenario

De redding van NedCar is een zegen voor Limburg. De autofabriek ging van nachtmerrie naar droomscenario. ''NedCar is een overlever pur sang.’’ Zo reageerde bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten maandag op het rondkomen van de contracten.

''De NedCarwerkers zijn weggejaagd door Mitsubishi, een kleine automobieljongen, maar mogen nu auto’s gaan maken voor BMW, een ijzersterke Europese reus die groeit en groeit, die uitbreiding van de productiecapaciteit zoekt’’, zei Van Rees.

''Dat uitgerekend BMW voor NedCar kiest, is de ultieme erkenning van het vakmanschap en de prestaties van de 1500 autobouwers in Born. Een beter keurmerk kun je niet krijgen.’’

Kwetsbaar

Volgens Vakbond De Unie blijft de positie van NedCar en van de 1500 werknemers kwetsbaar. ''We blijven vooralsnog afhankelijk van maar één opdrachtgever."

''Natuurlijk is het geweldig dat VDL uit Eindhoven NedCar door een overname heeft gered. Maar voor BMW blijft Born een satellietvestiging van haar Mini-fabriek in Engeland'', aldus de bond. De Unie stelt dat NedCar daarmee voor de lange termijn kwetsbaar en afhankelijk is van maar van een opdrachtgever. ''VDL moet verder shoppen bij andere opdrachtgevers en automerken'', meent De Unie.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) is blij met het nieuws over NedCar. Hij noemt de doorstart maandag ''het begin van een nieuwe toekomst voor NedCar’’.

''Ik ben er trots op dat het is gelukt 1500 banen voor Limburg en Nederland te behouden. Vandaag komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Dit is het begin van een nieuwe toekomst voor NedCar’’, zei de minister.