LONDEN - Onafhankelijke bestuurders van mijnbouwconcern Xstrata hebben ingestemd met een herzien overnamebod van grondstoffenhandelaar Glencore.

Dat maakte Xstrata maandag bekend. Aandeelhouders van Xstrata moeten nu nog wel instemmen met de acquisitie ter waarde van 33 miljard dollar.

Een eerdere voorwaarde dat de aandeelhouders het bod van Glencore alleen kunnen goedkeuren als zij ook akkoord gaan met beloningspakketten voor belangrijke medewerkers van Xstrata is van de baan. De aandeehouders kunnen nu over deze twee zaken apart stemmen, hoewel de onafhankelijke bestuurders van Xstrata wel aanbevelen om beide voorstellen goed te keuren.

Verscheidene aandeelhouders uitten de afgelopen maanden kritiek op zowel de hoogte van het bod als de hoogte van de bonussen (in totaal 140 miljoen pond) die in het vooruitzicht werden gesteld. Het bestuur van Xstrata voerde daarop wijzigingen door, waarna aandeelhouders zich later deze maand via een ingewikkelde stemstructuur afzonderlijk kunnen uitlaten over de kwesties.

Aandeelhouders

Verscheidene grote aandeelhouders van Xstrata zeiden maandag tevreden te zijn over de loskoppeling. ''Ik denk dat de twee bedrijven beter af zijn samen, maar het zou moeilijk zijn geweest om voor de bonussen te stemmen'', aldus een van de aandeelhouders.

Xstrata pleit ervoor dat ook de voorstellen voor de bonussen worden goedgekeurd. ''Zonder de mogelijkheid om belangrijke managers van Xstrata te behouden, denken de onafhankelijke bestuurders dat de waarde van de voorgestelde combinatie in het geding is'', aldus topman John Bond van Xstrata.