MADRID - Banco Popular gaat voor 2,5 miljard euro aandelen uitgeven nadat stresstests uitwezen dat de Spaanse bank 3,2 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig heeft.

De op vijf na grootste bank van Spanje stelde maandag dat hij onafhankelijk blijft in plaats van een zoektocht naar een partner te beginnen.

Afgelopen vrijdag maakten consultants van het bedrijf Oliver Wyman bekend dat Spaanse banken samen bijna 60 miljard euro nodig hebben om hun buffers op peil te brengen bij een ernstige economische neergang. Banco Popular kiest nu voor de uitgifte van aandelen in plaats van aan te kloppen bij het steunfonds voor banken van de Spaanse overheid.

Financieel directeur Jacobo Gonzalez-Robatto zei in een toelichting dat de aandelen in de komende 5 weken geplaatst worden, waarmee de uitgifte medio november rond is.

Dividenduitkering

Om de kapitaalbuffer verder te versterken, schrapt Banco Popular de voor oktober geplande dividenduitkering. Vooralsnog wordt de uitkering van de helft van de winst aan de aandeelhouders in 2013 gehandhaafd. De bank verwacht volgend jaar een winst van 547 miljoen euro en een winst van 1,4 miljard euro in 2014.

Banco Popular maakte ook bekend een eigen zogeheten bad bank op te tuigen waarin besmette eigendommen worden ondergebracht.