PARIJS - Een belangrijke aandeelhouder van het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf EADS, dat wil fuseren met het Britse defensieconcern BAE Systems, is ontevreden met de voorwaarden van de beoogde fusie.

Dat heeft Lagardère, dat 7,5 procent van EADS bezit, maandag gezegd.

Het Franse industrie- en mediabedrijf vindt dat onvoldoende is aangetoond dat door een fusie van EADS en BAE waarde wordt gecreëerd voor de Franse aandeelhouders van EADS. De voorwaarden voor de fusie zijn op dit moment ''onbevredigend'', aldus Lagardère.

EADS en BAE maakten in september bekend een fusie te bekijken. De bedrijven hebben tot 10 oktober om met meer informatie over de plannen naar buiten te komen. Samen zouden de twee concerns wereldleider op het gebied van lucht- en ruimtevaart en defensie kunnen worden.

Topmannen

De topmannen van EADS en BAE, Thomas Enders en Ian King, hebben maandag in een krantenartikel voor de fusie van beide bedrijven gepleit. Volgens hen biedt de samensmelting een kans op een groter en sterker bedrijf, dat beter is staat is de cyclische bewegingen van de burgerluchtvaart en defensie op te vangen.

De topmannen riepen de regeringen van Frankrijk en Duitsland op hun controlerende belangen in EADS ter beschikking te stellen. Het Duitse blad Der Spiegel meldde dat Frankrijk en Duitsland elk een belang van 9 procent in het fusiebedrijf zouden willen behouden.