NEW YORK - De beurzen in New York hebben vrijdag met kleine verliezen het derde kwartaal afgesloten, waarin de breed samengestelde S&P 500 circa 6 procent won.

De bekendmaking van de uitslag van de stresstest bij de Spaanse bankensector zorgde voor weinig reuring op Wall Street.

De Dow-Jonesindex eindigde 48,84 punten (0,4 procent) lager op 13.437,13 punten. De S&P 500 daalde 6,48 punten (0,5 procent) tot 1440,67 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 20,37 punten (0,7 procent) tot 3116,23 punten.

Uit de stresstest bleek dat Spaanse banken 59,3 miljard euro nodig hebben om een zware economische neergang op te kunnen vangen. Dat is minder dan de steun van 100 miljard euro die al is toegezegd door de Europese Unie aan de Spaanse banken.

De Spaanse overheid liet weten dat ongeveer 40 miljard euro nodig zal zijn om de banken te herkapitaliseren.

Consumptie

Voorbeurs werd bekend dat de Amerikaanse consumptie in augustus conform verwachting met 0,5 procent is gestegen. Het gaat om de sterkste stijging van de uitgaven sinds begin dit jaar. De stijging is vooral een gevolg van de hogere brandstofprijzen. De persoonlijke inkomens namen met 0,1 procent toe, terwijl was gerekend op een stijging met 0,2 procent.

De handel kreeg wat tegenwind door een flink tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Chicago. Die is in september onverwacht gekrompen, na 35 maanden van groei. Wel stond het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in september op het hoogste punt in 4 maanden.

RIM

Research In Motion klom 5 procent. De fabrikant van de BlackBerry heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 opnieuw verlies geleden.

Wel wist het bedrijf meer geld opzij te zetten voor investeringen in nieuwe producten die het bedrijf er weer bovenop moeten krijgen. Ook viel de omzet hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Nike

Het aandeel Nike verloor echter 1,1 procent. De Amerikaanse fabrikant van sportkleding boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar zag de orders in China voor het eerst in 3 jaar afnemen.

De euro was 1,2851 dollar waard, tegen 1,2849 dollar aan het eind van de Europese handel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 92 dollar per vat en Brentolie won 0,1 procent.