SAN FRANCISCO - Apple heeft vrijdag zijn verontschuldigingen aangeboden voor de slecht werkende navigatie-app op de nieuwe iPhone 5.

Topman Tim Cook liet weten dat het bedrijf er alles aan doet om de functie te verbeteren.

Intussen, zo stelt Cook in een brief aan klanten, kunnen er alternatieven worden gedownload, bijvoorbeeld de apps van Bing, Mapquest, Waze of de kaarten van Google of Nokia. Maar de iPhone 5-gebruikers moeten ook de bestaande kaarten blijven raadplegen.

"Hoe vaker onze klanten onze kaarten gebruiken, hoe beter ze worden'', aldus Apple. De onderneming wil onder meer het commentaar van klanten gebruiken om de applicatie te verbeteren.

Direct na de lancering van de nieuwste iPhone kwam er veel kritiek op de kaartenfunctie die bij het besturingssysteem iOS 6 was meegeleverd. Gebruikers zouden onder meer naar verkeerde plaatsen worden gestuurd.

De producent van navigatieapparatuur TomTom heeft gegevens voor de kaarten aan Apple geleverd, maar had verder geen controle over hoe die verder zijn bewerkt. TomTom heeft vorige week al aangeboden om Apple te helpen de problemen met de app op te lossen.