TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag lager gesloten. De opluchting over de Spaanse begrotingsplannen werd in Japan tenietgedaan door een tegenvallend industriecijfer en de bezorgdheid over de eilandenruzie met China.

De Nikkei eindigde 0,9 procent lager op 8870,16 punten. De Japanse beurs verloor daarmee deze week 2,6 procent.

De Japanse exportbedrijven werden van de hand gedaan door de vrees voor omzetverlies als gevolg van het voortslepende conflict met China over drie onbewoonde eilandjes.

Daarnaast bleek dat de industriële productie in Japan in augustus sterker dan verwacht is afgenomen tot het laagste niveau van de afgelopen 15 maanden. De Japanse industrie heeft last van de dure yen, de aanhoudende economische problemen in Europa en de afname van de vraag uit China.

Verre Oosten

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen kleine winsten zien. Beleggers waren over het algemeen tevreden over de hervormingsplannen van de Spaanse overheid.

In Hongkong, waar beleggers zich opmaken voor een vierdaags weekeinde, noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent hoger. De Kospi in Seoul steeg 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,1 procent.