AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Beleggers verzilverden hun winsten op de laatste dag van een goed beurskwartaal.

Ook werd gewacht op de uitslagen van de stresstest van de Spaanse bankensector, die na het slot van de Europese handel naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 5,94 punten (1,8 procent) lager op 323,18 punten. De MidKap-index daalde 3,13 punten (0,6 procent) tot 518,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1 en 2,5 procent. Londen leverde 0,7 procent in.

In Madrid zakte de beurs 1,7 procent, onder aanvoering van de banken. Ook liep de Spaanse rente weer op tot boven de 6 procent, een niveau dat op de lange termijn als onhoudbaar wordt geacht. Donderdag zakte de Spaanse rente nog onder de 6 procent, nadat Spanje de begrotingsplannen voor volgend jaar had gepresenteerd.

Chicago

De middaghandel kreeg nog wat tegenwind door een flink tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Chicago. Die is in september onverwacht gekrompen, na 35 maanden van groei. Wel bleek dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in september op het hoogste punt is uitgekomen in 4 maanden.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 4,6 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door UBS. Verzekeraar Aegon, staalbedrijf Aperam, telecomconcern KPN en elektronicaproducent Philips stonden onderaan met verliezen tot 4,1 procent.

Heineken

Heineken won 0,9 procent. De overname van drankenconcern Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken is goedgekeurd door de aandeelhouders van Fraser & Neave. De acquisitie biedt de bierbrouwer veel ruimte voor versterking in de opkomende Aziatische markten.

Naast Heineken probeert ook concurrent Carlsberg een vastere voet aan de grond te krijgen in Azië. De Deense brouwer gaat samenwerken met een Thais bedrijf om zijn internationale biermerken daar op de markt te brengen. Het aandeel Carlsberg zakte in Kopenhagen 1,3 procent.

De euro was 1,2849 dollar waard, tegen 1,2860 dollar aan het eind van de Europese handel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 91,76 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent.