NEW YORK - Beleggers op Wall Street werden donderdag enigszins gerustgesteld door de economische hervormingen die de Spaanse overheid aankondigde. Ook speculatie op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid hielp beleggers tegenvallende macrocijfers te vergeten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 13.485,97 punten. De S&P 500-index steeg 1 procent tot 1447,15 punten en de Nasdaq won 1,4 procent tot 3136,60 punten.

Spanje maakte bekend volgend jaar vooral de overheidsuitgaven te willen terugdringen in plaats van belastingverhogingen door te voeren. Het land gaat onder meer het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt hervormen. Daarnaast wordt er een onafhankelijke toezichthouder opgericht die de staatsfinanciën in de gaten gaat houden.

Volgens eurocommissaris Olli Rehn gaan de Spaanse plannen verder dan wat de Europese Commissie van het land eiste. Een belangrijke adviseur van de Chinese centrale bank zei dat het land de mate van afkoeling van de wereldeconomie heeft onderschat en dat er mogelijk meer stimulans nodig is.

Monetaire verruiming

Beleggers vermoeden dat de voornaamste centrale banken een gezamenlijk beleid afstemmen om de economie aan te jagen. Dat vermoeden volgde op monetaire verruiming van zowel de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve.

''Het is in ieders belang dat een van 's werelds economische grootmachten niet stilvalt. Dat realiseren centrale banken zich meer en meer'', constateert een handelaar in New York.

Amerikaanse economie

Een uur voordat de beurshandel begon, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1,3 procent groeide. Dat is de traagste expansie sinds het derde kwartaal van 2011. Eerder werd een groei van 1,7 procent gemeld.

Ook werd duidelijk dat het aantal orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in augustus met 13,2 procent daalde ten opzichte van juli. Economen rekenden in doorsnee op een terugval van 5 procent.

GE

Het conglomeraat General Electric (plus 2,9 procent) verhoogde de omzetverwachting voor dit jaar. De omzet zal met 10 procent groeien ten opzichte van 2011 in plaats van met de eerder voorziene 5 à 10 procent.

De euro noteerde 1,2911 dollar in vergelijking met 1,2860 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen.