MILAAN - De Italiaanse staat heeft donderdag met nieuwe obligatieveilingen ruim 6,6 miljard euro opgehaald voor rentes die lager lagen dan bij voorgaande vergelijkbare obligatieverkopen.

De rente op staatspapier met een looptijd van 5 jaar daalde tot het laagste niveau sinds mei vorig jaar en kwam uit op net onder de 4,1 procent. In augustus stond deze rente nog op ruim 4,7 procent.

De rente op 10-jarige obligaties daalde tot 5,2 procent van 5,8 procent in augustus. Eerder deze week had Italië al met succes kortlopende staatspapieren uitgezet.

De rente op Italiaanse leningen is de afgelopen weken gestaag gedaald na de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om indien nodig in te grijpen en obligaties van zuidelijke Europese landen op te gaan kopen om op deze manier de rentes omlaag te krijgen.

Economen en analisten waren donderdag tevreden over de Italiaanse veiling, maar sommigen wezen er wel op dat de belangstelling voor de uitgifte niet overweldigend was. Italië haalde iets minder geld op dan het maximumbedrag waar het land op had gemikt. De verdere daling van de rente was "bemoedigend'', was de heersende opinie. "Er is vertrouwen dat de ECB Spanje zal helpen als dat nodig is en dat straalt ook af op Italië'', aldus een analist van RIA Capital Markets.