ROTTERDAM - Het aantal bedrijven dat naar de beurs gaat, daalt. In de afgelopen drie maanden kregen 165 bedrijven wereldwijd een beursnotering. In het kwartaal ervoor waren dat er 248.

Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young. De onderzoekers zien wel lichtpuntjes voor de laatste maanden van het jaar.

De beursgangen in de afgelopen 3 maanden leverden 24,1 miljard dollar (18,75 miljard euro) op. Dat is bijna de helft van de opbrengst in het tweede kwartaal. "In de zomermaanden was er weinig bedrijvigheid en een aantal prominente introducties werden dit kwartaal uitgesteld'', zegt René Coenradie van Ernst & Young in een verklaring.

Japan Airlines

Grootste beursgang in het derde kwartaal was die van luchtvaartmaatschappij Japan Airlines. Daarmee werd 8,5 miljard dollar mee opgehaald. In Tokio werd het meeste kapitaal aangetrokken, gevolgd door Shenzhen (China) en Kuala Lumpur (Maleisië).

Europa had 23 beursgangen. Die leverden slechts 372 miljoen dollar (289 miljoen euro) op, volgens Ernst & Young "een schamele 2 procent van het wereldwijd aangetrokken kapitaal''. De opbrengst lag 62 procent lager dan in het tweede kwartaal.

Over het laatste kwartaal van het jaar is Ernst & Young optimistisch. Het vertrouwen van beleggers zou kunnen terugkeren door de recente grote beursgangen van Japan Airlines en de Mexicaanse dochter van de Spaanse bank Santander en de aanstaande notering van het Maleisische tv-conglomeraat Astro.

DE Master Blenders 1753 kreeg in juni een voorlopige notering in Amsterdam. Vanaf 9 juli is het aandeel daar officieel genoteerd.