BASEL - DSM heeft donderdag, bij het begin van de Capital Market Days van het bedrijf, laten weten dat de operationele winst (ebitda) over 2013 naar verwachting zal uitkomen rond de 1,4 miljard euro.

Eerder had het speciaalchemiebedrijf nog gemeld dat de ebitda tussen de 1,4 en 1,6 miljard euro zou uitkomen.

De moeilijkere economische omstandigheden liggen voor een deel ten grondslag aan de lichte verlaging. Topman Feike Sijbesma liet weten dat DSM ,,voorzichtig blijft wat betreft de macro-economische vooruitzichten voor de korte-termijn''. De lichte aanpassing van de winstdoelstelling voor volgend jaar was door marktanalisten al verwacht.

DSM verlaagde ook de doelstelling voor ROCE (de rentabiliteit van het eigen vermogen) van ruim 15 procent in 2013 tot minder dan 15 procent. Ook hieraan ligt een verslechtering van het economisch klimaat ten grondslag, meldde het bedrijf.

Vooruitzichten 2012

DSM bevestigde wel de vooruitzichten voor 2012. In augustus meldde DSM onder meer dat de ebitda van de tak Nutrition "duidelijk hoger'' zal liggen dan in 2011. Het cluster Pharma zal een "iets'' hogere operationele winst laten zien en Performance Materials zou in lijn met vorig jaar moeten liggen.

Nutrition is het paradepaard van DSM. De divisie, die onder meer vitamines en andere grondstoffen voor de voedselproductie maakt, heeft de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt, onder meer door de overname van het Amerikaanse Martek. Het onderdeel is weinig gevoelig voor schommelingen in de wereldeconomie.

DSM praat donderdag en vrijdag analisten en pers in het Zwitserse Basel bij over de onderneming. De nadruk zal onder meer liggen op Nutrition. Analisten meldden eerder niet te verwachten dat DSM groot nieuws op de bijeenkomst zal presenteren.

Het bedrijf liet donderdag ook weten door te gaan met het kostenbesparingsprogramma dat DSM eerder dit jaar aankondigde. De onderneming hoopt hiermee tegen 2014 jaarlijkse besparingen van 150 miljoen euro te bereiken. Daarbij gaan ongeveer 1000 banen verloren.