AMSTERDAM - AEX-bedrijven zijn de afgelopen jaren achter geraakt op hun buitenlandse concurrenten door hun focus op bezuinigingen.

Ze zouden hun blik (nog) meer naar buiten en op de toekomst moeten richten. Dat schrijft consultancybureau Accenture in een donderdag gepubliceerd onderzoek, genaamd High Business Performance .

Accenture onderzocht de prestaties van AEX-bedrijven in vergelijking met hun internationale concurrenten over de periode 2005-2012.

Een aantal van de belangrijkste indicatoren zijn daarbij: aandeelhouderswaarde, rendement op investeringen, omzetgroei, consistentie van prestaties, groeiverwachting en positionering in groeimarkten.

Omzetgroei

Op al deze punten scoren de hoofdfondsen in Amsterdam gemiddeld minder goed dan hun concurrenten, maar vooral in omzetgroei lopen ze achter. De AEX-bedrijven groeiden in deze periode 25 procent minder hard dan vergelijkbare bedrijven in het buitenland.

Chipmachinefabrikant ASML scoort het beste in het onderzoek. Het bedrijf innoveert doorlopend en groeit sinds 2006 jaarlijks met gemiddeld 16 procent.