AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag overwegend hoger ondanks een aantal tegenvallende macro-economische cijfers.

De ogen waren de hele dag gericht op Spanje, waar de overheid aan het eind van de middag economische hervormingen en de begroting voor 2013 uit de doeken deed. De grote vraag is of het land met een officieel verzoek om noodsteun komt.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 329,12 punten en de MidKap steeg 0,6 procent tot 522,01 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,2 en 0,7 procent vooruit.

Halverwege de middag kwam naar buiten dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1,3 procent is gegroeid in plaats van 1,7 procent zoals eerder werd gemeld.

Ook werd duidelijk dat het aantal orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in augustus met 13,2 procent daalde ten opzichte van juli. Economen rekenden in doorsnee op een terugval van 5 procent. Een lichtpuntje was de daling van het aantal uitkeringsaanvragen vorige week.

Spanje

De beurs in Madrid daalde 0,2 procent. De Spaanse regering maakte bekend dat de begroting voor volgend jaar gericht is op het verlagen van de uitgaven in plaats van belastingverhogingen.

Madrid verwacht in het komende half jaar 43 wetten aan te nemen om de economie te hervormen. Een nog op te richten onafhankelijke toezichthouder moet voortaan de staatsfinanciën in de gaten houden.

De zorgen over Spanje drukten aanvankelijke de waarde van de euro, die in de loop van de dag een laagste stand van 1,2827 dollar bereikte. Later volgde een geringe stijging tot 1,2860 bij het slot. Aan het einde van de Europese handel op woensdag was de eenheidsmunt 1,2850 dollar waard.

Aperam

Grootste stijger in de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam met een winst van 4,1 procent. Navigatiedienstverlener TomTom (min 1,8 procent) was de sterkste daler, gevolgd door luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 1,6 procent).

DSM won 1,1 procent. Het speciaal chemiebedrijf bevestigde tijdens een investeerdersdag de vooruitzichten voor 2012. DSM is wel iets voorzichtiger geworden over 2013.