BRUSSEL - Het Europees Parlement zet stappen om de zogenoemde flitshandel aan banden te leggen. Het gaat daarbij om het razendsnel en computergestuurd kopen en verkopen van aandelen op effectenbeurzen.

De Economische Commissie van het parlement stemde woensdagmiddag in met voorstellen om de uitwassen aan te pakken. Zo zullen flitshandelaren toezichthouders inzicht moeten geven in alle wiskundige modellen die bij de handel worden gebruikt.

Flitshandel kan een bedreiging zijn voor de stabiliteit van de financiële markten, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: ''Beter toezicht op de risico's is hard nodig.'' Zij wijst bijvoorbeeld op het mogelijke sneeuwbaleffect bij snel vallende koersen. De flitshandel kan dan een gevaarlijk versterkend effect hebben.

Het is de bedoeling dat het hele parlement zich volgende maand uitspreekt over de plannen om de handel aan te pakken. Begin dit jaar kondigde de Nederlandse toezichthouder AFM al aan strenger op de flitshandel te gaan letten wegens mogelijke manipulatie van de markten. Ruim een derde van de aandelenorders in Europa zou inmiddels door flitshandel tot stand komen.