NEW YORK - In New York zijn de Amerikaanse beurzen woensdag lager gesloten. De toenemende bezorgdheid over Spanje en Griekenland, waardoor de Europese beurzen hun sterkste verliezen in twee maanden tijd leden, bederfde de sfeer.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent (44,04 punten) lager op 13.413,51 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent (8,27 punten) tot 1433,32 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent (24,03 punten) tot 3093,70 punten.

Beelden van gewelddadige protesten in Athene en Madrid tegen de bezuinigingsplannen van hun regering gingen woensdag de wereld over. De druk op Spanje wordt ondertussen steeds groter om noodsteun aan te vragen bij de eurolanden.

Premier Mariano Rajoy liet woensdag aan The Wall Street Journal weten dat Spanje zeker Europese steun zal vragen als de rente op Spaanse leningen ''te lang, te hoog'' blijft. Hij gaf echter niet aan welke grens hij daarbij hanteert.

Risico

''Er is nog steeds een reëel risico dat Europa de komende weken beslissingen moet nemen over Spanje en Griekenland die de gehele markt kunnen beïnvloeden'', zei een handelaar in Mississippi.

Maar analisten wezen erop dat de verliezen relatief beperkt bleven, dankzij onder meer eenduidig ingrijpen door centrale banken en een verbetering van de Amerikaanse huizenmarkt.

''Vorig jaar was er angst voor besmetting als er zulk negatief nieuws kwam uit Europa. De angst voor een Lehman-achtige gebeurtenis is echter weg, waardoor dagen als deze minder volatiel zijn'', zei een handelaar in New York.

Huizenmarkt

Een cijfer over de Amerikaanse woningmarkt was woensdag een nieuw teken dat er sprake is van een breed herstel op de Amerikaanse huizenmarkt. De mediane prijs van een nieuw huis nam in augustus met een recordtempo van 11,2 procent toe tot 256.900 dollar, het hoogste niveau sinds maart 2007. Tegelijkertijd daalde het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen in augustus licht, met 0,3 procent.

Dinsdag kreeg de handel al een knauw door de uitspraak van de president van de centrale bank van Philadelphia, Charles Plosser, die zei dat steunmaatregelen van de centrale banken de brede economie weinig hulp zullen bieden.

American Greetings

American Greetings, dat onder meer handelt in ansichtkaarten en feestartikelen, sprong 17 procent omhoog na een overnamebod te hebben ontvangen van de oprichters van het bedrijf.

De euro noteerde 1,2860 dollar, ten opzichte van 1,2850 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De Amerikaanse olieprijs leverde 1,6 procent in tot 89,95 dollar per vat. Brentolie verloor 0,6 procent van zijn waarde tot 109,82 dollar per vat.