DEVENTER - Nederlandse banken hebben gezamenlijk
meer dan 650 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de
failliete projectontwikkelaar Eurocommerce.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd verslag van JPR Advocaten, de curator van Eurocommerce.

Bij de Rabobank gaat het in totaal om bijna 300 miljoen euro, bij ABN Amro om ruim 140 miljoen euro. ING en de SNS Bank hebben beide, exclusief rente en kosten, zo'n 100 miljoen euro uitstaan en de NIBC Bank bijna 40 miljoen euro.

Voor deze leningen hebben de banken kantoren en gebouwen in onderpand gekregen. Een groot deel daarvan, waaronder het Arnhemse voetbalstadion GelreDome, zal op 29 oktober door makelaarsbedrijf Colliers worden geveild. Uit een onlangs uitgevoerde taxatie blijkt dat het vastgoed nu waarschijnlijk niet meer dan de helft van de oorspronkelijke waarde zal opleveren.

Uitstel van betaling

Eurocommerce moest in mei uitstel van betaling aanvragen omdat niet meer aan de verplichtingen aan geldschieters kon worden voldaan. De grote projectontwikkelaar kampte met forse tegenvallers op de vastgoedmarkt en had last van een gebrek van vertrouwen in het bestuur.

Afgelopen maand zorgde het failliete bedrijf nog voor opschudding toen bekend werd dat het olympische springpaard London ook deel van de faillissementsboedel uitmaakt.