MADRID - De aanhoudende onzekerheid over het moment waarop Spanje zal besluiten Europese steun te vragen, zette woensdag opnieuw druk op Spaanse staatsleningen. De rente op 10-jarige leningen doorbrak daarbij weer de grens van 6 procent.

Beleggers reageerden terughoudend op een interview van de Spaanse premier Mariano Rajoy met The Wall Street Journal. Daarin stelde Rajoy dat Spanje zeker hulp zal vragen als de rente op de Spaanse staatsleningen "te lang, te hoog'' blijft. Hij maakte echter niet duidelijk welke grens hij daarbij hanteert.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf begin deze maand aan bereid te zijn opnieuw staatspapier van eurolanden op te kopen, om de hoge rentes op die leningen te drukken. Eurolanden die daarvoor in aanmerking willen komen, moeten wel aan strenge economische voorwaarden voldoen.

Rajoy gaf in het interview met de Amerikaanse zakenkrant nogmaals aan dat zijn regering nog moet vaststellen of die voorwaarden acceptabel zijn.

Rendement

Ook de uitkomsten van een overleg tussen de Duitse, Nederlandse en Finse ministers van Financiën vielen slecht. Zij stelden dinsdagavond dat het noodfonds ESM volgens hen alleen bij nieuwe probleemgevallen direct steun kan verlenen aan noodlijdende banken.

Probleemgevallen waarvoor nu al Europese steun wordt verleend, blijven de verantwoordelijkheid van nationale overheden. Dit is vooral een tegenvaller voor Spanje en Ierland, die hoopten dat bankensteun via het ESM hun eigen financiële positie wat zou verlichten.

Spaanse staatsschuld

Als de opvatting van Duitsland, Nederland en Finland door de andere eurolanden wordt overgenomen, komt de Europese steun voor de Spaanse bankensector bovenop de huidige Spaanse staatsschuld. Een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Economische Zaken liet in een reactie weten dat dit geen groot probleem hoeft te zijn, omdat de Spaanse schuld ook in dat geval lager zou blijven dan het Europese gemiddelde.

Het rendement op 10-jaarsleningen van Spanje klom woensdag van 5,8 naar bijna 6,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de aankondiging van de ECB. Het ECB-besluit zorgde de afgelopen weken voor een aanzienlijke daling van de Spaanse rente. Die stond begin september nog op 6,9 procent, na eind juli een piek te hebben bereikt van 7,6 procent.

De rente op vergelijkbare Ierse obligaties klom woensdag van 5 naar 5,2 procent.