TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag onder de belangrijke grens van 9000 punten gesloten. De Japanse beurs stond flink onder druk doordat veel bedrijven ex-dividend noteerden.

Daarnaast werd de stemming gedrukt door de koersverliezen op Wall Street en de aanhoudende onzekerheid of Spanje formeel om hulp zal vragen. De Nikkei eindigde 2 procent lager op 8906,70 punten. Dat is het laagste slotniveau in 2 weken tijd.

De Japanse automakers Toyota, Honda en Nissan, die ex-dividend noteerden, verloren tussen 2,6 en 4,9 procent. De Japanse zakenkrant Nikkei meldde daarnaast dat Toyota en Nissan hun productie in China verder terugschroeven door fabrieken langer dicht te houden en de werktijden aan te passen.

De autobouwers zetten de stap omdat de verkopen flink afnemen als gevolg van het anti-Japanse sentiment onder Chinezen vanwege de ruzie over drie onbewoonde eilandjes.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omlaag. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,8 procent lager in de middaghandel en de Kospi in Seoul daalde 0,6 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,3 procent.