AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen woensdag hard onderuit, de Spaanse beurs voorop. De Spaanse centrale bank liet woensdag weten dat de economie in het derde kwartaal opnieuw sterk is gekrompen.

Het land ziet zijn economie door alle bezuinigingen steeds verder wegglijden, maar houdt Europese noodsteun voorlopig af. Bankaandelen incasseerden overal in Europa forse verliezen.

Het was de slechtste handelssessie voor de Europese aandelenmarkten in twee maanden tijd. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,9 procent (6,45 punten) lager op 328,05 punten. De MidKap-index zakte eveneens 1,9 procent (9,98 punten) tot 519,09 punten.

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 2 en 2,8 procent. Londen leverde 1,6 procent in.

Spanje

Premier Mariano Rajoy liet woensdag aan The Wall Street Journal weten dat Spanje zeker Europese steun zal vragen als de rente op Spaanse leningen ,,te lang, te hoog'' blijft. Hij gaf echter niet aan welke grens hij daarbij hanteert. Dit stelde beleggers niet gerust. Zij deden hun Spaanse obligaties van de hand, waardoor de rente op Spaanse 10-jarige staatsleningen weer door de grens van 6 procent brak.

In Madrid zakte de beurs 3,9 procent. De druk van de financiële markten op Spanje wordt ondertussen verder opgevoerd. Ook de protesten onder de bevolking in Spanje houden aan, net als in Griekenland.

Uitspraken van een Amerikaanse centrale bankier hielpen het sentiment ook niet vooruit. De president van de centrale bank van Philadelphia, Charles Plosser, zei dinsdagavond dat steunmaatregelen van de centrale banken de brede economie weinig hulp zullen bieden.

ING

De ongerustheid over Spanje zette vooral de Europese bankaandelen onder druk. In Amsterdam was ING de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 5,2 procent. Delta Lloyd en SNS Reaal zakten 4,2 en 5 procent. In Frankfurt gingen Deutsche Bank en Commerzbank rond de 6 procent achteruit. In Parijs leverde Crédit Agricole 7,5 procent in.

In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Conjunctuurgevoelige grondstofaandelen, zoals Aperam en ArcelorMittal, behoorden naast de banken tot de grootste verliezers. Roestvrijstaalproducent Aperam daalde 4 procent, terwijl staalgigant ArcelorMittal 4,4 procent inleverde.

De euro was 1,2850 dollar waard, tegen 1,2950 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 89,62 dollar per vat. Brentolie zakte 1,4 procent tot 108,92 dollar per vat.