NEW YORK - Op Wall Street gleden de graadmeters in de late middaghandel steeds verder naar beneden.

Beleggers vonden weinig reden om te kopen en het sentiment bleef negatief, ondanks positieve cijfers over de Amerikaanse economie die in de ochtend bekend werden gemaakt. Pessimistische opmerkingen van een vermogensbeheerder en van de centrale bankier van Philadelphia drukten de stemming.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 13457,55 punten. De brede S&P 500 verloor 1,1 procent tot 1441,59 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 1,4 procent in tot 3117,73 punten.

Knauw

De handel kreeg een knauw door de uitspraak van de president van de centrale bank van Philadelphia, Charles Plosser, die zei dat steunmaatregelen van de centrale banken de brede economie weinig hulp zullen bieden. Ook een opmerking van vermogensbeheerder BlackRock dat de rally van afgelopen weken ten einde loopt, drukte de koersen.

Caterpillar was een van de grootste dalers op Wall Street met een verlies van 4,3 procent. De grootste machinebouwer ter wereld verlaagde maandag nabeurs zijn winstprognose. Het concern zegt last te hebben van zwakke economische omstandigheden over de hele wereld.

Tesla

Ook de maker van elektrische auto's Tesla ging dinsdag flink onderuit (min 9,8 procent) na een waarschuwing voor een lager dan verwachte omzet. Die zal volgens het bedrijf uitkomen tussen de 400 en 440 miljoen dollar tegen een eerder afgegeven bedrag van tussen de 560 en 600 miljoen dollar.

De handel kreeg nog wel steun van een positief cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Dat bleek volgens onderzoeksbureau Conference Board in september fors te zijn gestegen.

Ook een cijfer over de huizenmarkt boezemde enig vertrouwen in. Eerder had ook pakketjesbezorger FedEx al gewaarschuwd voor een lagere winst.

Euro

De euro was 1,2905 dollar waard, tegen 1,2950 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 91,20 dollar. Brentolie klom juist 0,4 procent tot 110,27 dollar.