AMSTERDAM - Het in economisch slecht weer verkerende elektronicaconcern Sharp is van plan om 10.966 werknemers te ontslaan. Dat meldt de Japanse krant Kyodo News op basis van het restructureringsplan van het bedrijf die zij ter beschikking hebben.

Daarnaast wil het Japanse elektronicabedrijf zijn bezittingen verkopen om eind maart een omzet van 213,1 miljard yen (2,12 miljard euro) te genereren.

Het plan, waarmee Sharp gered moet worden, werd maandag ingediend bij de financiële instellingen van de in Tokyo opgerichte elektronicamaker.

De lonen zullen omlaag gaan en daarnaast worden fabrieken buiten Japan, een dochteronderneming en deelnemingen in de Toshiba Corp afgestoten. Verder worden in april vier binnenlandse salesbedrijven verder geïntegreerd in Sharp.

Om het plan te realiseren zet Sharp vanaf 1 oktober een noodcomissie, onder leiding van president Takashi Okuda, op. Het bedrijf wil in april, wanneer het nieuwe boekjaar begint, wil weer winstgevend worden en hoopt op een nettowinst van 14,6 miljard yen (150 miljoen euro).